20 Dis 2016

FENOMENA SILERA CHIA SEED

Assalamualaikum...
wahh dah lama tak mencoret sesuatu dalam blog ni..
Hari ni nak share sesuatu yang tengah menjadi fenomena..
Pernah dengar tentang CHIA SEED ??
Chia Seed ni sejenis tumbuhan yang boleh digelar SUPERFOOD..
Rupa seakan-akan biji selasih tapi tak sama tau..
Chia Seed jauh lebih berkhasiat berbanding dengan biji selasih dan tak perlu direndam dalam air, boleh terus makan begitu saja..Senang kan ??
Tu adalah salah satu sebab kenapa ramai yang tertarik dengan chia seed ni

Jom kita review sikit APA KHASIAT SILERA CHIA SEED ( SCS)

Silera Chia Seed sangat kaya dengan khasiat2 yang tersendiri. Iaitu...

# Fiber
Ianya kaya dengan fiber yg dapat membantu mereka2 yg mempunyai maslaah penghadaman

# Membantu pesakit Diabitis
Mempunyai potensi untuk membantu pesakit diabitis kerana ianya dapat memberikan tenaga, mengimbangi kadar gula dalam badan dan mengelakkan dari dehidrasi.

# Kaya dengan Omega 3
Mengandungi khasiat Omega-3 yg sangat baik untuk perkembangan otak kita. Dan juga dapat mencantikkan lagi kulit kita...hihi...mudah-mudahan... 

# Mengandungi Kalsium
Kandungan kalsium dalam Chia Seed adalah 3 kali ganda berbandinng dengan susu. Bagus utk pertumbuhan tulang dan gigi. Dan dapat mengelakkan dari mengalami masalah Osteoporosis.

# Mengenyangkan
Bila Chia Seed direndam dalam air, ianya akan mengembang. Kita akan rasa kenyang untuk jangka masa yg agak lama.Jadi, kita akan kurang makan la nampak gayanya...hihi...

# Membantu melawaskan
Bagi yg mempunyai masalah usus, ianya dapat membantu melancarkan proses 'pembuangan' anda nanti...hihi...

# Kaya Protein dan Tiada Kolesterol
Merupakan sumber protein yg sesuai bagi vegetarian dan juga dapat membantu mengawal tahap kolesterol dalam badan kita. Bagus utk kesihatan jantung.

BAGAIMANA CARA NAK MAKAN SILERA CHIA SEED?
* Bole rendam dalam air sejuk atau juice dan minum.
* Campurkan dgn oat,yogurt atau salad
* Masukkan dlm bancuhan biskut atau dalam doh roti

Dan untuk pengetahuan korang semua, saya juga adalah seorang Agen bagi Silera Chia Seed.
Alhamdulillah sebulan menyertai keluarga SIlera Chia Seed, sambutan amat menggalakkan..
korang yang nak cuba Silera Chia Seed jangan segan silu nak contact saya

Harnani
014-8004196
Agen Sah SIlera Chia Seed
x

4 ulasan:

  1. suka chia seed..baik tuk kesihatan!

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul..antara superfood yang bagus untuk kesihatan =)

      Padam
  2. Kalau tabur atas overnight oat pon boleh kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh sangat..lagi berkhasiat

      Padam